Trainingen

Wil je hardlopen om fit te blijven dan zijn de trainingen op maandagdonderdag en zaterdag voor jou het meest geschikt. Er wordt op een recreatieve manier, maar toch serieus, getraind. Er wordt gelopen in 3 à 4 tempo-groepen zodat iedereen in zijn eigen tempo mee kan lopen.
Ben je ambitieuzer dan kies je voor de dinsdag en de donderdag trainingen. Hier wordt aan de hand van heldere schema’s toegewerkt naar een bepaald prestatie- en conditieniveau.

Er wordt getraind volgens een 3-weeks schema. In week 1 doe je trainingen die een duurloop karakter hebben. In de tweede week worden tempotrainingen gedaan en in week drie ligt de nadruk op kracht- en/of snelheids-trainingen. Meer informatie over duurlooptempo’s staat op deze pagina’s.

Voor welke training je ook kiest, hardlopen bij onze club doe je op een verantwoorde wijze onder begeleiding van gekwalificeerde trainers.

Meer informatie over de inhoud van de training vind je in onze trainings-agenda.

Globale trainingsstructuur

De meest globale indeling voor elke trainer en atleet is de volgende:

  • De warming-up
  • De kern
  • De cooling-down

Warming-up – Doel hiervan is om de doorbloeding (warm worden) voor te bereiden op de inspanning die ze moet gaan leveren. Aansluitend aan de warming-up volgen enkele loopscholingsoefeningen. Loopscholing is techniektraining en techniektraining doe je bij voorkeur als je fit bent, dus bij het begin van de training.

Kern – Aanleren of verbeteren van iets door middel van instructie, correctie en feedback, onderdelen van de training herhalen totdat beheersing optreedt. Dit kan in diverse vormen:


Duurlopen

Diverse vormen die zich richten op o.a. herstel, vetverbranding, verbeteren prestatievermogen


Intervaltrainingen

Vooral gericht op snelheid


Cooling-down

Om spierpijn te voorkomen en herstel te bevorderen is uitlopen en licht rekken na de kern belangrijk.


Trainingsgroepen

In principe hoor je te trainen bij de groep waar je bij bent ingedeeld. Train je in een andere groep, dan hoort je je aan te passen aan de trainingsmethode van die groep. De Maasrunners heeft 4 trainingsgroepen. Groep 1 is de 'wedstrijdgroep' en groep 4 is meer voor de recreatieve lopers. Daar tussenin heb je groep 2 en 3. Deze lopers doen af en toe mee aan een wedstrijd.  

De trainingen gaan in principe altijd door. Toch kan het zijn dat door bijzondere omstandigheden, bv. zéér slecht weer (zoals ijzel, mist, sneeuw of onweer) de training niet door kan gaan.
In geval van twijfel kun je het de trainingsagenda op de website raadplegen.
In de winterperiode is het verplicht, voor je eigen veiligheid en de veiligheid van de groep, om je kleding te voorzien van reflecterende stroken of een reflecterend hesje te dragen en eventueel een lopers-lampje.

CONTACT

AV Maasrunners
Prins Bernhardstraat 21
6245 BG Eijsden

Heb je vragen en/of opmerkingen, laat het ons weten via het contactformulier.

Social