Training

Een definitie van de training in de sport luidt:
Het planmatig verbeteren en behouden van het prestatie vermogen met gebruikmaking van trainingsprincipes en trainingsmethoden. Trainingen zijn gebaseerd op motorische basiseigenschappen, algemene principes en de daarbij passende trainingsmethoden. Onze motorische basiseigenschappen zijn schakels van beweeglijkheid (lenigheid), kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en coördinatie. Bij algemene principes moet men denken aan veelvuldig herhalen, veelzijdigheid, afwisseling in belasting.
Doelstelling is dat iedereen met plezier kan lopen op zijn of haar niveau en dat onze trainers op een verantwoorde manier de training kunnen begeleiden en er voor de lopers minder risico is op verzuring en of blessures.Bij de Maasrunners zijn er een aantal groepen waaruit de leden kunnen kiezen op welk niveau ze willen en vooral ook kunnen rennen. Afhankelijk van wat je wensen en conditie zijn kun je aansluiten bij de meest geschikte groep.

Trainingsgroepen

Wil je hardlopen om fit te blijven dan zijn de trainingen op maandag en vrijdag voor jou het meest geschikt. Er wordt op een recreatieve manier, maar toch serieus, getraind. Er wordt gelopen in 3 à 4 tempo-groepen zodat iedereen in zijn eigen tempo mee kan lopen.
Ben je ambitieuzer dan kies je voor de dinsdag en de donderdag trainingen. Hier wordt aan de hand van heldere schema’s toegewerkt naar een bepaald prestatie- en conditieniveau.
Als je op maandag makkelijk mee kan dan is het ook mogelijk op donderdag mee te trainen, we hebben speciaal daarvoor een aparte overgangs-groep.
Er wordt getraind volgens een 3-weeks schema. In week 1 doe je trainingen die een duurloop karakter hebben. In de tweede week worden tempotrainingen gedaan en in week drie ligt de nadruk op kracht- en/of snelheids-trainingen.

Voor welke training je ook kiest, hardlopen bij onze club doe je op een verantwoorde wijze onder begeleiding van gekwalificeerde trainers.

We verwachten van onze leden dat ze met de voor hun juiste groep meegaan. Ligt het niveau van de groep te hoog dan achten wij het raadzaam dat het betreffende lid/leden door extra trainingen zijn of haar loopniveau op een dusdanig peil brengt dat hij of zij geen belemmering vormt voor de groep. Mochten extra trainingen niet helpen dan dien je je verantwoordelijkheid te nemen en met een groep mee te gaan van een lager niveau. Is dit alles niet meer mogelijk dan moet je jezelf afvragen of een sportvereniging zoals de Maasrunners wel de juiste vereniging voor jou is.

Uitrusting

Voor de uitrusting van de hardloper zijn eigenlijk alleen een paar goede schoenen van groot belang. Samen met een broek en een shirt kan de beginnende atleet al een goede start maken. Er is een zeer groot aanbod op de markt en de variatie in prijs is enorm. Laat je als beginnende loper ook adviseren door andere atleten, zij hebben vaak voldoende basiskennis om je te helpen.

Blessurepreventie

Je moet je eigen lichaam goed leren kennen en beseffen wat je wel en niet kunt doen. Slechte techniek, onvoldoende conditie, overgewicht, slechte materiaal keuze, niet aangepast schoeisel en kleding zijn allemaal factoren die we zelf in de hand kunnen hebben en dus kunnen verbeteren. Een goede warming-up, goede uitgebalanceerde trainingen, goede materiaalkeuze, voeding maar ook uitlopen, rekoefeningen en rust en ontspanning verkleinen de kans op blessures. Stel je trainer altijd voorafgaande aan de training op de hoogte van eventuele blessures zodat hij hiermee rekening kan houden tijdens de training.

Sportkeuring

Een sportkeuring is niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Hardlopen is een sport die niet aan leeftijd gebonden is. Ze vraagt echter véél van het lichaam, vooral van de pezen, spieren en gewrichten van armen en benen.
Een sportmedisch advies is niet alleen nuttig voordat je gaat beginnen met hardlopen, maar ook als je:

  • het laatste sportmedisch onderzoek al weer enige jaren geleden hebt onderg
  • meer of veel meer gaat trainen;
  • ouder bent dan 35-40 jaar;
  • klachten hebt over de gezondheid (bv. hartkloppingen, astma, pijnlijke knieën) en toch door wilt gaan met hardlopen;
  • na een ernstige operatie of blessure weer wilt gaan sporten.

Wil je meer weten over dit onderwerp, informeer dan bij je trainer.

Algemene regels bij trainingen

In principe hoor je te trainen bij de groep waar je bij bent ingedeeld. Train je in een andere groep, dan hoort je je aan te passen aan de trainingsmethode van die groep.
Het is belangrijk dat je tijdig vóór aanvang van een training aanwezig bent, om oponthoud bij vertrek te voorkomen en om de trainer de gelegenheid te geven de trainingsopdrachten uit te leggen. De trainingen gaan in principe altijd door. Toch kan het zijn dat door bijzondere omstandigheden, bv. zéér slecht weer (zoals ijzel, mist, sneeuw of onweer) de training niet door kan gaan.
In geval van twijfel kun je het de trainingsagenda op de website raadplegen. In de winterperiode is het verplicht, voor je eigen veiligheid en de veiligheid van de groep, om je kleding te voorzien van reflecterende stroken of een reflecterend hesje te dragen en eventueel een lopers-lampje.

Trainingsopbouw

Trainers zullen altijd rekening houden met de soort groep die ze moeten trainen. Prestatie-sporters vragen een andere aanpak dan recreatief ingestelde sporters. Daarom is het van groot belang de trainingen zo op te bouwen dat alle atleten optimaal kunnen bewegen.

Globale trainingsstructuur

De meest globale indeling voor elke trainer en atleet is de volgende:
•    De warming-up;
•    De kern;
•    De cooling-down.
Warming-up
Doel hiervan is om de doorbloeding (warm worden) voor te bereiden op de inspanning die ze moet gaan leveren.
Loopscholing
Loopscholing is geen verlengstuk van de warming-up. Het heeft tot doel de loopbeweging te scholen. Loopscholing is techniektraining en techniektraining doe je bij voorkeur als je fit bent, dus bij het begin van de training.
Kern
Aanleren of verbeteren van iets door middel van instructie, correctie en feedback, onderdelen van de training herhalen totdat beheersing optreedt. Dit kan in diverse vormen:
•    Duurlopen;
•    Diverse vormen die zich richten op o.a. herstel, vetverbranding, verbeteren prestatievermogen.
•    Intervaltrainingen;
•    Vooral gericht op snelheid.
Cooling-down
Om spierpijn te voorkomen en herstel te bevorderen is uitlopen en licht rekken na de kern belangrijk.

Aanvang trainingen

De trainingen op de vier dagen beginnen steeds op dezelfde tijd (19:00 u) en duren ongeveer 1,5 uur. Dus van 19:00 tot 20:30.
De locatie van de trainingen varieert, sommige trainingen starten in Eijsden, andere trainingen starten in Gronsveld. Voor informatie over de precieze startlocatie kijk je in de trainingsagenda.
Vanwege het veelzijdige karakter van de mooie omgeving (Savelsbos en Voerstreek) is een training nooit saai.
Verandering van de aanvangstijden worden ook altijd vermeld in de trainingsagenda.

Enkele malen per jaar worden extra trainingen georganiseerd. Hierover krijgt iedereen informatie. Dit zijn dan geen officiële trainingen; ze worden door de leden onderling geregeld.